BUGAS CAUCASIAN ADZHIKA 170G

Kaukasian ”suola”


Kaukasian ”suola” on erittäin harvinainen vieras maamme kaupoissa. Adzhika on kuuluisin sekoitus kaukasian mausteita ja suolaa. Tämä ei kuitenkaan ole kastike... Adzhika tarkoittaa suolaa abkhazian kielellä. Vuosia sitten lammaslaumojen omistajat antoivat paimenilleen suolaa, joka oli tarkoitettu lampaille. Heillä ei ollut vettä, joten janoisten lampaiden piti syödä enemmän ruohoa, joka johti painon nousuun. Suola oli kallista ja siksi paimenet varastivat sitä. Varkauksia estääkseen omistajat lisäsivät kuivattua chiliä suolan joukkoon. Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt paimenia, vaan he vain lisäsivät seokseen yrttejä (tilliä, persiljaa, korianteria), valkosipulia, jonka jälkeen seos oli tarpeeksi laimeaa ihmiselle. He lisäsivät vettä, jolloin seoksesta tuli tahnaa ja levittivät sitä esimerkiksi leivälle. Näin syntyi kaukasian ”suola”. Myöhemmin tämä seos saavutti suuren suosion koko kaukasuksella, lopulta koko maailmassa. Adzhikaan ei ole olemassa reseptiä, vaan jokainen kokki tekee siitä omannäköisensä. Aidossa adzhikassa ei ole ollenkaan tomaattia, vaan punainen väri saadaan tuoreesta paprikasta.


Käyttö: Grillatulle lihalle. Kaukasiassa tätä käytetään miltei minkä kanssa tahansa. Usein kuitenkin kokit laimentavat sitä, koska tuote on melko tulinen. Laimennukseen käytetään esim. tomaattia tai yrttejä.


Ainesosat:

Tuoreena murskattu chili 45%, vesi, sokeri, suola, sekoitus kuivattuja mausteita ”chmeli suneli”, omenaviinietikka, valkosipuli, sakeuttamisaine: ksantaanikumi (E415), säilöntäaineet: natriumbentsoaatti (E211), kaliumsorbaatti (E202).

Ean-koodi: 4779032460279

Tilausnumerot

Ravintosisältö
Per 100 g
Energia
170/41
Rasva
josta tyydyttynyt
0,6 g
<0,2 g
Hiilihydraatit
josta sokerit
8,5 g
5,0 g
Proteiini
1,3 g
Suola
5,0 g